Yeni Doğanlarda Göz Hastalıkları
- PREMATÜRE RETİNOPATİSİ :Yeni doğanlarda prematürite yani erken ve düşük doğum ağırlığı ve küvezde kalma hikayesi varsa mutlaka acil göz muayenesi gereklidir. Prematüre bebeklerde prematüre retinopatisi dediğimiz retina damarlarında gelişim bozuklukları, retinada iskemi ve yeni damar oluşumları ve kanamalar ortaya çıkabilir. Prematürelerde erken muayene şarttır.
- YENİ DOĞAN KONJONKTİVİTİ :Bebekte hayatın ilk 5 günü içinde bol miktarda, yoğun kıvamlı, kremsi sarı yapışkan, kimi zaman kanlı çapaklanma varsa bu annenin doğum kanalındaki gonococ, neisseria gibi miikroorganizmaların doğum esnasında bebeğin gözüne bulaşması ile ortaya çıkan erken tanısı ve acil tedavisi gerekli olan bir hastalıktır. Aksi takdirde gözün kaybına kadar sebep olabilecek bir enfeksiyondur. Akıntıdan kültür ve antibiyogram yapılıp hastaneye yatırılarak tedavi yapılır. Enfeksiyonun kaynağı olan anne ve baba da tedavi edilmelidir.
- KONGENİTAL PTOZİS:Bebekte doğuştan tek veya iki taraflı kapak düşüklüğü yani ptozis varsa ve kapak seviyesi göz bebeğini örtüp optik aks dediğimiz görme aksını kapatıyorsa göz tembelliği gelişmeden acil ameliyatla düzeltilmesi gerekir.
- KONGENİTAL ŞAŞILIK : Bebekte burun köküne kadar geniş açılı kaymalarda acil göz muayenesi ve sebebe yönelik tedavi uygulanmalıdır. Bu tip şaşılıklarda altta yatan sebep kimi zaman tek taraflı katarkt da olabilir, göz tembelliği gelişmeden şaşılığın tedavisi gereklidir, yoksa çocukta kalıcı göz tembelliği gelişir.
- KONGENİTAL GLOKOM: Doğuştan göz tansiyonu olan bebeklerde gözün boşaltıcı kanallarında doğumsal anomaliler ve tıkanıklıklar vardır Bu bebekler göz tansiyonu yüksek doğarlar. Kornea dediğimiz saydam tabaka boyut olarak normalden büyüktür, bazen de bulanıktır. Çocukta ışığa aşırı hassasiyet ve sulanma da olabilir. Özellikle iri gözleri olan ışık hassasiyeti ve sulanması olan bebeklerde göz tansiyonu olabileceği akılda tutulmalı acil göz muayenesi yaptırılmalıdır. Aksi halde dönüşü olmayan körlükle sonuçlanır.
- KONGENİTAL KATARAKT: Bebeklerde normalde siyah olması gereken göz bebeğinin beyaz renkte olması öncelikle doğuştan katarakt belirtisi olabilir. Katarakt saptandı ise ilk 6ay-1 yıl içinde ameliyat edilip görmesi önündeki engelin kaldrılması gerekir, aksi halde kalıcı göz tembelliği gelişir.
- RETİNOBLASTOM:Göz bebeğinin beyaz olması (lökokori) daha ciddi bir sebeple de olabilir. Bu sebep retina tümörü olan retinoblastom belirtisi olabilir ve bu durum çocuğun hayatını ve gözünü tehdit eden çok acil bir durumdur. Özellikle fotoğraflarda göz bebeği siyah değil de beyaz ise acil göz doktoruna başvurmak gerekir.
- KONGENİTAL GÖZYAŞI KANALI TIKANIKLIĞI: Bebeklerde sık rastlanan bir göz problemidir. Kanalın tıkalı olduğu tarafta sürekli sulanma ve çapaklanma vardır. Kanal tıkanıklıklarının %90 ı ilk 1 yıl içinde masajla açılır. 1 yaşına kadar anneye masaj öğretilip çapaklanma için damlalar önerilir. Tıkalı kanal 1 yaşına kadar açılmazsa, 1 yaştan itibaren sondalama ile kanal açılır gerekirse silikon tüplerle entübasyon yapılır. Nisbeten masum görme açısından risk oluşturmayan, ancak sık rastlanan bir durumdur.
Çocuklarda Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/cocuklarda-goz-muayenesi-ne-zaman-yapilmalidir