Göz Sağlığı ve Teknolojik Ekranlar
Gelişen teknolojilerin hızla hayatımıza girmesiyle birlikte maalesef daha önce çocukluk çağında sık rastlamadığımız bazı hastalıklar da çocukluk çağına kadar indi.
Mesela, tablet, akıllı telefon ve bilgisayar kullanımının artmasıyla göz kuruluğu maalesef çok küçük yaşlarda karşımıza çıkmakta.
Kuru göze bağlı gözde batma ve yabancı cisim hissi oluşan çocuklarda tik benzeri istem dışı hareketlere daha sık rastanmakta.
Günümüzde tüm dünyada şu an göz doktorlarının üzerinde en fazla çalışma yapığı konu myopi. Myopinin tüm dünyada erken yaşlara indiği, sıklığının arttığı ve myopinin daha hızlı ilerlediği bir gerçek. Erken yaşta oluşan ve hızlı artan myopi gözde aşırı uzama ve buna bağlı olarak retina tabakasında incelme, yırtılma ve görme kayıplarına yol açabilen dejeneratif myopi dediğimiz görmeyi tehdit edebilen myopi sayılarının da artması ile sonuçlanacaktır.
Myopi gelişiminde uzun süre yakın mesafeye odaklanmanın göz kaslarındaki sürekli kasılmaların myopiyi tetiklediği saptanmış. Uzak mesafeye odaklanmanın, açık havada vakit geçirmenin ise myopiyi önleyici etki yaptığı bilinmekte.
Kısaca günümüzde ailelerin oyalamak, yemek yedirmek, susturmak için bebeklerin, küçük çocukların ellerine tutuşturduğu akıllı telefonlar, tabletler ve dijital cihazlar maalesef bebeklikten itibaren miyopiyi tetiklemekte ve oluşan miyopi hızlı ilerlemektedir.
Toplum göz sağlığı açısından önerimiz çocukların daha çok açık havada vakit geçirmesi, tablet, akıllı telefon ve bilgisayar kullanım sürelerinin minimale indirilmesi veya kısa aralıklarla molalar verilmesidir.
Ailelere gelince, bizlerin de en azından çocuklarımızın yanında teknolojik cihazlarla aramıza mesafe koyarak çocuklarımıza örnek olmamız, çocuğun da konulan kurallara uyması açısından daha kolaylık sağlayacaktır.
Kuru Göz hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/kuru-goz