Laser ile Tedavi ve Diğer Tedavi Yöntemleri
- Buraya kadar pek çok farklı yöntemden ve değişik laser teknolojilerinden bahsettik ancak yine de çok sınırlı sayıda hasta grubunda halen laserle tedavi mümkün olmayabilir.
- Burada sebep olarak genelde kornea tabakasının çok ince olması ve göz numaralarının çok yüksek olmasıdır.
- -10.00 D üzeri myop veya -6.00 D üzeri astigmatlarda laser tedavisinin başarısı düşük ve tekrar numara artışı ihtimali yüksektir.
- Kornea haritalarının doğuştan lasere uygun olmaması sayılabilir. Kısaca bundan bahsetmek gerekirse, myoplarda kornea sivri dik yapıdadır ve laserle bu dik bölge düzleştirilir ve hastanın net görmesi sağlanır. Hipermetroplarda ise kornea düz yapıdadır ve laserle çevre kornea tıraşlanarak myop gibi sivri dik bir kornea oluşturularak hastanın net görmesi sağlanır oysa bazı myopların korneası doğuştan düz, bazı hipermetropların korneası da doğuştan sivridir. İşte bu gözlerde gözün yapısı laserin mantığı ile örtüşmediğinden yani dik olan bir korneayı daha da dikleştirmek veya düz bir korneayı daha da düzleştirmek iyi sonuç vermeyeceğinden bu tip gözlerde laser tedavisi uygulanamaz.
- Ancak günümüzde refraktif cerrahi işlemler dediğimiz ameliyatlardaki gelişmeler sayesinde neredeyse hastaların %99 una tek bir yöntemle veya birkaç yöntemin kombinasyonuyla alternatif tedavilerle gözlükten kurtulma şansı sunmaktayız.
- I. GÖZ İÇİ LENS (FAKIK ICL/ FAKIK TORİK ICL ) UYGULAMALARI: Kornea yapısı laser için uygun olmayan myop ve/veya astimatı olan veya laser tedavisinin başarılı olamayacağı kadar yüksek myop ve/veya astigmatı olan hastalarda uygulanır. Göz içi kontakt lensler( Fakik ICL) yakın görme problemi olmayan 40 yaşın altındaki hastalar için idealdir. Bu yöntemde kişinin kendi göz içi lensi yerinde dururken, lensin üzerine göz içi için özel tasarlanmış lens yerleştirilir. En büyük avantajı geri dönüşümü mümkün olan bir operasyon olmasıdır. Göz içi lensler( Fakık ICL) -6,00 D den -23,00 D ye kadar myopiyi ve 6,00 D ye kadar astigmatı da düzeltebilmektedir. Özel dizaynları sayesinde 3 mm lik kesiden göz içerisine yerleştirilmekte ve deneyimli ellerde çok yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Hasta ertesi günden itibaren net görüşe kavuşur. Göz içi kontakt lensler, özellikle yüksek numaralı gözlüklerde oluşan görüntüyü küçültücü ve görüş alanını daraltıcı etkiler olmadığından gözlüklerden çok daha net görüş sağlar. Ameliyat öncesi görme seviyesi düşük olan çoğu yüksek myop ve astigmat hastasında ameliyat sonrası ameliyat öncesi görme keskinliğine göre 2-3 sıra fazla görüş sağlanmaktadır. Bu ameliyatı uyguladığımız çok sayıdaki hastamız ameliyat sonrası hayatlarında ilk defa bu kadar net bir görüşe sahip olduklarını söyleyerek memnuniyetlerini bizimle ve sevdikleriyle paylaşmaktadır.
-
II. Refraktif Lens Değişimi: Önceki yıllarda refraktif lens değişimi uygulama alanı 40 yaşın üzerinde kornea yapısı laser için uygun olmayan myop, hipermetrop ve/veya astimatı olan veya laser tedavisinin başarılı olmayacağı kadar yüksek myop, yüksek hipermetrop ve/veya astigmatı olan hastalar iken, son yıllarda büyük gelişme gösteren hem uzak hem yakın mesafede net görüş sağlayan multifokal ( akıllı) mercekler ve astigmatı da düzeltebilen torik merceklerin gelişimiyle daha da genişlemiştir. Bu yöntemde hastanın kendi lensi FAKO yöntemiyle boşaltılıp yerine yapay mercekler takılmaktadır. Günümüzde 40 yaşın üzerinde olup uzak ve yakın görme problemi olan hastalarda iki mesafede de net görüşü sağlayan en kalıcı çözüm refraktif lens değişimi ve multifokal (akıllı) mercek uygulamalarıdır. Bu ameliyat sonrası hastalar ömür boyu yakın ve uzak gözlüklerinden kurtulmaktadır. Yüksek astigmatı olan hastalar da laser cerrahisi açısından genelde şanssız hastalardır. Genelde yüksek astigmatta lasere uygunluk nadir olduğundan bu hastalarda en kesin çözüm astigmatı da düzelten torik göz içi mercekler, hatta uzak yakın ve astigmatı da düzelten torik multifokal merceklerdir.
Yukarıda bahsettiğimiz ameliyatların uygulanabilmesi için de yine göz yapısının uygunluğu şartı aranır. Göz yapı ve numara olarak uygun olduğu takdirde bu konuda tecrübeli ellerde sonuçlar oldukça yüz güldürücüdür.
Günümüzde laser cerrahisi ve refraktif cerrahi operasyonları oldukça yüksek başarıyla uygulanmaktadır. Hatta yurt dışında yaşayan hastalar bile bu operasyonlar için ülkemizi tercih etmektedir. Bütün refraktif cerrahilerde başarıya götüren en önemli faktör doğru hasta seçimi, hangi hastanın hangi cerrahiye uygun olduğu ve hangi cerrahiden en fazla faydalanacağının tesbitidir. Bu da tabii ki hekimin bu konudaki tecrübesi ve yaptığı operasyonların sonuçları ile doğru orantılı olacaktır.
Kısaca, günümüzde uygun hasta grubunda excimer laser , göz içi kontakt lens, göz içi mercek ( multifokal ve torik mercek seçenekleri ) sayesinde gözlük veya lens takmak istemeyen hastalarımız için %95 e yakın bir oranda gözlüklerden kurtulmak mümkün olmaktadır. Ancak burada en hassas nokta bu tedavileri olurken en doğru yerde, en doğru ellerde yapılması, en ileri teknolojiler, en kaliteli malzemelerin kullanılmasıdır..
Excimer Laser Yöntemleri Nelerdir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/excimer-laser-yontemleri-nelerdir