Modern çağın, gelişen teknolojinin, bilgisayarların, akıllı telefonların, klimaların, merkezi sistem ısıtıcıların ve hava kirliliğinin hayatımıza girmesi ile göz kuruluğu da hastalıklar listemizde ilk sıralara yerleşti. Üstelik kuru göz artık çocukluk çağından itibaren her yaşta sıkça görülmekte.
Gözyaşı duygulandığımızda, üzüldüğümüzde, sevindiğimizde duygularımıza ifade olmasının yanı sıra asıl görevi göz yüzeyini beslemek, korneanın saydamlığını korumak ve gözümüzün sağlığına katkıda bulunmaktadır.
Gözde bazal ve refleks gözyaşı salgısı olmak üzere 2 farklı gözyaşı salgısı mevcuttur.
Bazal salgı gün içinde gözün yüzeyini ıslatan, kornea, konjonktiva ve göz kapakları arasında dolaşan bizim hissetmediğimiz ancak önemli görevleri olan salgıdır. Kuru gözde genel olarak bazal salgı azalmıştır.
Refleks gözyaşı ise duygulandığımızda, üzüldüğümüzde, sevindiğimizde bolca ortaya çıkan gözyaşı salgısıdır.
KURU GÖZ SEBEPLERİ
Yoğun bilgisayar ve akıllı telefonların kullanımı sırasında göz kırpma refleksini yavaşlaması nedeniyle gözyaşı göz üzerinde dağılmaz ve gözde kuruluk oluşur.
Hava kirliliği, klimalar, ısıtıcılar da havadaki nemi azaltarak kuru göze yol açarlar.
İleri yaşta hanımlarda menapoz döneminde hormonal yetersizlik de kuru gözü tetikler.
Romatizmal hastalıklar, Sjögren Sendromu, akne tedavisinde kullanılan Roacütan benzeri retinoid türevleri, antidepresanlar ve oral kontraseptifler yani doğum kontrol hapları da kuru göz sebebidir.
Blefarit dediğimiz kirpik dibi iltihabı da gözyaşı salgısının kalitesini bozarak kuru göze sebep olur. Blefaritte oluşan gözyaşı kalitesiz olup, göz yüzeyinden çabuk buharlaşır ve gözde kuruluk ortaya çıkar. Blefarit tedavisi ile kuru göz ortadan kalkar.
KURU GÖZ BELİRTİLERİ
Hastalar en sık
- Kızarıklık, kanlanma, bulanık görme
- Yanma-batma,
- Yabancı cisim hissi,
- Görmede dalgalanma,
- Sabah kalktıklarında gözlerini açmakta zorlanma
- Lens kullananlar akşama doğru artan kızarıklık veya bulanıklık
şikayetleriyle başvururlar.
BULGULAR
Muayenede konjonktivada hiperemi, göz yüzeyinde punktat epitelyopati, ileri evrelerde epitel defektleri hatta kornea ülserleri görülebilir.
Kuru göz ihmal edilememesi gereken ilerlediği taktirde korneada saydamlık kaybı, ülser ve leke oluşumlarına yol açabilen bir hastalıktır.
TEDAVİ
Ayrıntılı bir muayene sonrası öncelikle kuru göz sebepleri tedavi edilmelidir.
Blefarit varsa blefarit tedavisi, romatizmal hastalık varsa buna yönelik tedaviler kuru gözü rahatlatır.
Şikayetleri rahatlatmak için suni gözyaşı damlaları kullanılır. Ancak bunlar sadece eksilen gözyaşını takviye eder, tedavi edici özellikleri yoktur.
Gözyaşı üretimini tetikleyen omega 3 kapsüller ve siklosporin içeren göz damlaları tedavide faydalıdır.
İleri kuru göz vakalarında ilaçlarla rahatlama sağlanamazsa önce geçici punktum tıkaçları ile gözyaşı kanalları tıkanarak oluşan gözyaşının buruna akmayıp gözde kalması sağlanır. Geçici tıkaçtan fayda gören hastalara kalıcı punktum tıkaçları uygulanır.
Otolog serum ve kök hücre tedavileri son yıllarda tedaviye en dirençli kuru göz vakalarında bile oldukça yüz güldüren sonuçlar vermektedir.
Tablet, Akıllı Telefon, Bilgisayar Ve Göz hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/tablet-akilli-telefon-bilgisayar-ve-goz