Keratokonus ilerleyeci bir hastalıktır, görme seviyesini düşürür ve tedavi edilmezse kornea nakli gerektirecek kadar ilerleyebilir.
Hastalıkla mücadelede bu iki farklı durumla savaşmak gerekir. Bunlar,
1. HASTALIĞIN İLERLEMESİNİ DURDURMAYA YÖNELİK TEDAVİLER :
KORNEAL KOLLAGEN ÇAPRAZ BAĞLAMA (CCL - CROSSLİNKİNG- IŞIN TEDAVİSİ) gibi çeşitli isimlerle anılır. Hastalığın ilerlemesini durdurmaya yönelik tek tedavi yöntemidir. Yapılan çalışmalarda %98 başarılı olduğu saptanmıştır.
CCL tedavisinde UV ışınlar kullanılır. Korneadaki zayıflamış, gevşemiş, uzamış, incelmiş kollagen lifleri üzerinde UV ışınlarının etkisiyle kollagen liflerin kalınlaşması, boylarının kısalması, aralarında yeni sağlam bağlar oluşması sağlanır. Operasyon kornea daha düz, daha dirençli ve güçlü bir hale gelir.
CCL tedavisi tamamen hastalığı durdurmaya yönelik bir tedavidir. Göz numaralarında fazla bir değişikliğe yol açmaz. Korneada 1-2 derece düzleşme yapabilir, bazen görme seviyelerinde bir miktar düzelmeye de sebep olabilir. Ancak, asıl uygulanma amacı hastalığı durdurmaktır.
2. GÖRME SEVİYESİNİ ARTIRMÖAYA YÖNELİK TEDAVİLER
Görme seviyesinin artırılmasında birkaç alternatif mevcuttur.
GÖZLÜK : Keratokonusta kornea yüzeyi düzensiz olduğundan hastalar genelde gözlükle net göremezler, ancak erken evrelerde gözlük ile görüş artışı sağlanabilir.
KONTAKT LENSLER: Günümüzde keratokonus hastalarında çok çeşitli lens seçenekleri mevcuttur.
- Yumuşak keratokonus lensleri,
- Sert, yarı sert gaz geçirgen lensler,
- Hybrit lensler ve
- Skleral lensler olmak üzere çok çeşitli lens seçenekleri mevcuttur.
KORNEA İÇİ HALKALAR
Kornea İçi Halka Kesinlikle Hastalığı Durdurucu Etki Yapmaz.
Kornea iç halkaların laser gibi numarayı sıfırlayıcı etkisi yoktur, amaç myop ve astigmatı tolere edilebilir seviyelere düşürmek ve görme seviyesini artırmaktır.
Korneadaki sivrileşmiş, öne bombelik yapmış alanın iki tarafına femtosaniye laserle tüneller oluşturularak, bu tünellerin içerisine yarım daire şeklinde 2 adet halka yerleştirilerek gergef gibi yanlardan gerdirici etkiyle ortadaki sivri tepeciğin düzleştirilmesi ve astigmat ve myopun düşürülmesi esasına dayanır.
Kornea içi halka yerleştirilirken ilk aşamada korneada halkalar için tüneller hazırlamak gerekmektedir. Bu tüneller korneanın %80 derinliğinde hazırlanır. Bu nedenle tünellerin bıçakla değil, intralase denen femtosaniye laser ile açılması kritik önem taşır. Zaten ince ve gevşek olan korneada bıçakla açılan tüneller hem derinlik olarak, hem güvenlik olarak büyük risk taşır.
Halka tedavisi sınırlı bir hasta grubunda iyi sonuç verir. 10.00 D altında myop ve 8.00 D altında astigmatta, kornea kalınlığı yeterli, diklik değerleri 55-56 yı geçmemiş hastalarda halka uygulamalarından iyi sonuç alınır.
Kornea çok ince, numaralar 10.0 D myop 8.0 D astigmatın üzerinde, kornea dikliği 56 nın üzerinde ise halkadan fazla bir sonuç elde edilemez.
Kornea içi halkalar düzgün seçilmiş hastalarda özellikle gündüz görüşünde ciddi düzleme sağlar, ancak gece görüşünde bir miktar kamaşma etkisi vardır.
TOPOLASER TEDAVİSİ: Hastalık CCL ile durdurulduktan sonra topografi destekli excimer laser tedavisi ile hastadaki kornea düzensizlik ve sivriliğin laserle düzeltilip görme artışı sağlanmasıdır. Tamamen hastanın kornea haritasına göre planlanan, kişiye özel hesaplamalarla gerçekleştirilen oldukça teknolojik ve çok özel bir laser tedavisidir. Bu tedaviyi her laser cihazı ile uygulama şansı yoktur. Tedavinin yapılabildiği cihazlar sınırlı sayda olup, ileri teknoloji barındıran yeni nesil cihazlardır. Ancak öncesinde mutlaka hastaya CCL işlemi yapılmış olmalıdır. Aksi halde excimer laser hastalığın ilerlemesini tetikleyici etki yapar.
GÖZ İÇİ LENS (FAKIK ICL - FAKIK TORİK ICL) UYGULAMALARI: CCL yapılıp hastalığın ilerlemesinin durduğu hastalarda göz içine myopik ve /veya astigmatlı lenslerin ameliyatla yerleştirilmesi yöntemidir ve uygun vakalarda ciddi görme artışı sağlanabilmektedir.
KORNEA İÇİ LENTİKÜL İMPLANTASYONU: Son yıllarda üzerinde çalışılan ve umut vaad eden bir yöntemdir. Smile yöntemi ile myop veya verici korneadan alınan lentikül dokusu dediğimiz korneal stroma dokusu dondurulup saklanarak keratokonuslu hastanın korneasında hastalıklı ince alanda hazırlanan yatağa yerleştirilmekte ve ilave olarak CCL tedavisi de yapılıp bu lentikül dokusu sayesinde hastanın korneası kalınlaştırılıp sivri alan yapılan doku eklemesiyle düzleştirilmekte ve hastalarda görme artışı sağlanabilmektedir. Bu yöntem keratokonus tedavisinde umut vaad eden güzel bir gelişmedir.
KORNEA NAKLİ : Keratokonus kornea naklinin en başarılı olduğu hastalık grubudur.
Ancak yine de ölüden alınıp nakil yapıldığı için düşük de olsa korneanın red edilmesi veya nakil edilen kornea üzerinde de keratokonus görülmesi, dikişlere bağlı yüksek astigmat nedeniyle görme seviyesinin düşük kalması, dikiş gevşemesi, enfeksiyon gelişmesi gibi sebeplerle her zaman için hastanın kendi korneasının mümkün olduğunca uzun süre yerinde tutulmaya çalışılması esastır.
Günümüzde kornea nakil yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde artık tam kat kornea nakli yerine hastadaki korneanın derin tabakalarının korunduğu lameller keratoplasti dediğimiz yöntemler sayesinde kornea nakillerinin başarısı artmış ve komplikasyonları azalmış, greft ömrü de uzamıştır.
Keratokonus Tanı Yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/keratokonus-tani-yontemleri