Katarakt Hakkında Sık Sorulan Sorular Ve Cevapları
Katarakt Nedir? Nasıl Oluşur?
Katarakt tüm dünyada önlenebilir körlüklerin en sık sebebidir.
Doğumdan itibaren her yaşta görülebilir. Ortaya çıkış yaşına göre 3 tiptir.
- DOĞUMSAL (KONGENİTAL) KATARAKT: Annenin hamileliğin ilk 3 ayında geçirdiği ateşli hastalıklar, kullandığı ilaçlar, radyasyon maruziyeti, bebeğin anne karnında geçirdiği enfeksiyonlar, bebeğin metabolizma hastalıkları, genetik hastalıklar, kromozom anomalileri ve bazı doğuştan enzim eksikliklerine bağlı olarak gelişebilir.
- PRESENİL (JUVENİL) KATARAKT : Çocuklar ve gençlerde görülen katarakt tipidir. En sık gözün künt ya da delici yaralanmalarına bağlı gelişen travmatik kataraktlar , üveit- Behçet vb göz içi iltihabi hastalıklara, retina dekolmanı vb göz içi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan komplike kataraktlar veya sistemik veya topikal steroidlere veya ilaçlara bağlı gelişen kataraktlardır.
- SENİL ( AKKİZ ) KATARAKT: En sık rastlanan katarakt tipidir. İleri yaş grubuna ortaya çıkan göz içi lensin normal bir yaşlanma sürecidir. Yaşla birlikte tüm doku ve organlarda farklı şekillerde ortaya çıkan yaşlanma (deride kırışıklık, saçlarda beyazlama vb) göz içi lenste saydamlığını yitirme, kesifleşme, bulanıklaşma şeklinde kendini gösterir. Lensi oluşturan proteinlerde denatürasyon ve sadamlık kaybı ve kesifleşmedir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/katarakt-belirtileri-nelerdir