Göz İçi Mercekler Neden Önemli
Göz içi mercekler 1949 da ilk kez bir göz doktoru olan Harold Ridley tarafından insan gözünde kullanıldı.
Göz içi merceklerin keşfi tamamen tesadüfi bir olayla gerçekleşmiştir. II. Dünya savaşında gözünden yaralanan bir savaş uçağı pilotunu muayene eden göz doktoru Harold Ridley kokpitten kopan akrilik plastik parçaların pilotun gözünün içinde reaksiyon, enfeksiyon oluşturmadan kaldığını tesbit etti. Bunun üzerine akrilik plastik materyalden göz içi mercek üretilebileceğini düşündü ve bu konuda çalışmalara başladı.
Aynı materyalden üretilen ile göz içi mercek 1949 da ilk kez aynı doktor tarafından insan gözünde kullanıldı ve başarılı oldu. Günümüzde göz içi mercek materyalleri PMMA, akrilik ve silikon materyallerden üretilmektedir.
Kaliteli mercek dünyanın önde gelen ülkelerinde dünyanın sayılı göz cerrahlarının tercih ettiği etkinliği, güvenilirliği, göze uyumluluğu, hasta memnuniyeti kanıtlanmış FDA onaylı göz içi mercekler kaliteli merceklerdir.
Bu mercekler ABD, Almanya, isviçre gibi ülkelerde en ileri teknolojiye sahip laboratuar ortamlarında üretilen, insanlarda uygulanmadan önce binlerce hayvan deneyi yapılıp test edilen, sonrasında insanlarda kullanılıp sonuçları bilimsel toplantılarda bilimsel dergilerde tartışılarak etkinlikleri kanıtlanan ve onaylanan merceklerdir.
Bu büyük firmalar ürettikleri merceklerin sonuçlarını, bunları ameliyatlarında kullanan bilim insanlarından aldıkları geri bildirimlerle daha da geliştirmekte eski merceğin eksik ve zayıf kalan yönlerini düzelterek daha kusursuz yeni jenerasyon mercekleri üretmektedir.
Kullanılan merceklerdeki bir önemli nokta ise UV filtresidir. Ozon tabakası delindikten sonra yeryüzüne ulaşan UV ışın miktarı önemli ölçüde arttı. İnsanın doğuştan taşıdığı lensler UV ışınlarını süzer, filtre eder, ancak yapay göz içi merceklerde UV filtresi yoksa bu mercek UV ışınını bloke edemez ve göz arkasına geçen UV ışınları sarı nokta hastalığı dediğimiz tam tedavisi olmayan ve körlüğe kadar gidebilen görme noktası hasarına sebep olur.
Ayrıca kalitesiz merceklerde kontrast sensitivite düşüktür ve kaliteli net görüş sağlanamaz.
Kalitesiz merceklerde hasta net görememekte, görme noktasında hasar gelişebilmekte, gözde ciddi enfeksiyon gelişimi, atılım reaksiyonları görülebilmektedir.
Göz İçi Mercek Tipleri ve Akıllı Mercekler hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/goz-ici-mercek-tipleri-ve-akilli-mercekler