Excimer Laser Teknikleri
Günümüzde pek çok çeşit laser tedavisi uygulanmakta. Bunlar başlıca 3 ana grupta toplanabilir
1. GRUP: YÜZEYEL YÖNTEMLER : Korneada kesi oluşturmadan epitel denen en üst tabakanın mekanik, alkol veya laserle uzaklaştırılması sonrası açığa çıkan yüzeyel stroma tabakasına laserle yeni şekil verilmesi yöntemidir. En eski yöntemler olup kendi arasında 3 e ayrılır. Bunlar PRK, LASEK ve eski yöntemin yeni versiyonu NON TOUCH LASER dir. Bu yöntemler günümüzde kornea kalınlığı ince olduğu için veya kuru göz nedeniyle flepli yöntemler uygulanamayan hastalarda tercih edilmektedir. PRK da üstteki epitel tabakası soyulup atılır ve laser sonrası kendi kendine iyileşmeye bırakılır. LASEK te epitel tabakası alkolle denatüre edilip, kaldırılır ve laser uygulandıktan sonra bu denatüre epitel tedavi alanı üzerine geri örtülür. NON TOUCH LASER de ise yüzeyel epitel laserle uzaklaştırılır, yeni bir yöntem olmayıp, eski yöntemin yeni versiyonudur. Yüzeyel tedavilerde kesi olmadığı için flepli yöntemlerde ilk 3-6 ay ortaya çıkan geçici göz kuruluğu bu yöntemlerde olmaz. Ancak, 4.5- 5 numara üzerine uygulandığında haze denen lekeli iyileşme riski olduğundan yüksek numaralarda tercih edilmez.
2 GRUP: FLEPLİ YÖNTEMLER : Korneada epitelin hemen altında ön stroma dediğimiz tabakada flep adını verdiğimiz ince bir kapakçık şeklinde tabakanın kaldırılması ve daha derin tabakaya laserle yeni şekil verilmesi esasına dayanan laser tedavi yöntemleridir. Bu yöntemlerde korneadan bir kenarı tutan flep dediğimiz bir kapakçık kaldırılır ve laser stroma denen derin tabakaya uygulanır. Bu flep bıçakla kaldırılırsa buna LASIK yöntemi diyoruz. LASIK yöntemi artık dünyada terk edilmiş, riskli yöntemdir. Flep bıçakla değilde, femtosaniye laser ile kaldırılırsa buna INTRALASIK - İLASIK diyoruz ki bu yöntem halen dünyadaki son yöntem olup oldukça güvenli bir yöntemdir. Hastaların laser olacağı zaman bıçak kullanılmayacağından, kesinin femtosaniye laser ile yapılacağından emin olması çok önemlidir.
3. GRUP: KÜÇÜK KESİLİ LENTİKÜL CERRAHİSİ ( SMİLE LASER) : Son yıllarda keşfedilen yeni nesil laser teknolojisidir. Geleneksel laserlerden farklı olarak burada laserle doku buharlaştırarak korneaya yeni şekil verme söz konusu değildir. Hastadaki kırma kusurunu düzeltecek şekilde lentikül adı verilen bir parçanın laser cihazı tarafından ön stroma tabakasında oluşturulması ve cerrahın bu lentikülü küçük kesiden özel tekniklerle korneadan çıkarıp, uzaklaştırması esasına dayanır. Yakın gelecekte excimer laserin başarısının kısıtlı olduğu hipermetroplarda smile ile myoplardan çıkarılan lentiküllerin hipermetrop kornealarda oluşturulan ceplere yerleştirilmesi şeklinde tedaviler üzerinde çalışmalar sürmektedir. Keratokonus hastalarında da smile ile lentikül nakli ve ince korneaların kalınlaştırılması ve desteklenmesi tarzı çalışmalar umut vaad etmektedir.
Lasere Alternatif Tedavi Yöntemleri Nelerdir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/lasere-alternatif-tedavi-yontemleri-nelerdir