- Günümüzde laser teknolojisi tıpta pek çok alanda kullanılmaktadır. Laserlerin çok çeşitli tipleri vardır, hatta gözde de farklı göz hastalıkları için farklı farklı laserler vardır.
- Excimer laser 193 nanometre dalga boyunda argon florid gazının kornea tabakasında çevre dokularda ısınma ve hasar yaratmadan buharlaştırıcı etkisinden faydalanılarak korneaya istenilen şeklin verilmesi ve bu şekilde kornea kırıcılığının değiştirilmesi temeline dayanan bir tedavidir.
- Excimer laser myopi, hipermetropi ve astigmatizmanın düzeltilmesinde kullanılmaktadır.
Kimlere Uygulanabilir?
- Teorik olarak 18 yaş üzeri 55 yaş altı
- Ancak laser kararı verirken asıl önemli olan yaş değildir, kırma kusurunun son 2 yılda 0.50 den fazla artmamış olması şartı aranır.
- Excimer laser numara artışı durmuş olan gözlerde etkilidir.
- Excimer laserin numara artışını durdurucu etkisi yoktur, bu nedenle numara artışı devam eden hastalarda laser için acele etmemek numaranın sabitlenmesini beklemek gerekir. Eğer numara artmaya devam ettiği halde laser tedavisi yapılırsa, hastada birkaç sene sonra tekrar gözlük veya lens kullanmasını gerektirecek kırma kusurları ortaya çıkacak ve hasta hem mutsuz olacak hem de tekrar ameliyat gerekebilecektir.
- Kornea kalınlığı yapılacak düzeltme için yeterli olmalıdır (burada tamamen kişiye özel bir değerlendirme yapılır) Mesela hastanın kırma kusuru 8 dioptri olur ama korneası kalındır laser yapılabilir, 2 dioptri olup da korneası ince olduğu için lasere uygun olmayan hastalar da vardır.
- Kornea şekil olarak da laser için uygun olmalıdır. Keratokonus denen ilerleyici kornea hastalığı olanlar veya keratokonus yatkınlığı olanlara laser yapılmaz.
Excimer Laser Kimlere Uygulanamaz? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/excimer-laser-kimlere-uygulanamaz