Çocuklarda Göz Muayenesi İçin Zamanlama
Bebek doğduğu andan itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabilir. Bebekte tabii ki harf okutarak görme muayenesi yapılamaz, ancak görme keskinliği muayenesi dışında, gözün tüm katmanları aynı erişkinlerdeki kadar detaylı muayene edilebilir. Hatta gerekirse genel anestezi altında göz muayenesi de yapılabilir.
Prematüre yani erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde retinal damarlarda gelişim henüz tamamlanamadığı için doğumdan sonra gözde yeni ,kanamaya yatkın, işlevsiz damarların gelişimi ve bunların retinada traksiyon dediğimiz çekintiler yaparak retina yırtıklarına sebep olması ve erken körlükle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Erken tanısı önemlidir ve prematüre bebekler hayatın ilk haftalarından itibaren muayene edilmelidir.
Şaşılık, katarakt, ptozis, prematürite vs olmayan çocuklar için kritik muayene yaşı 3-3.5 yaştır. Bu yaşta saptanan göz bozuklukları, özellikle iki göz arasında numara farkının yüksek olduğu durumlarda, numarası yüksek olan göz bulanık göreceğinden o gözden beyine bulanık bir imaj iletilir, diğer gözden ise beyne net görüntü gelir. Beyin bir müddet sonra bulanık görüntüyü algılamaz devre dışı bırakır ve o gözde tembellik dediğimiz durum ortaya çıkar. Gözler arasındaki numara farkı 3.00 derecenin üzerinde ise tembellik kaçınılmazdır. Bu durum erken tesbit edilirse( 3-3.5 yaş), gözlükler ayarlanıp, sağlam göz kapatılarak, az gören gözün çalıştırılması ile göz tembelliği önlenebilir ve göze görme yeteneği tekrar kazandırılır. Kapama tedavisi için kritik yaşlar 3-6 yaş arasıdır. 7-8 yaşından sonra kapama da yapılsa, gözde tembellik yerleştiğinden görmenin artma ihtimali çok düşüktür.
Çocuklar bir gözdeki az görmeyi kendisi fark edemeyeceği için, gözde kayma yani şaşılık da olmadıktan sonra bunu ailenin de fark etmesi imkansızdır. Çocuklarda yapılan göz muayeneleri mutlaka damla damlatılarak, göz bebeği büyütülerek yapılmalıdır. Gizli hipermetrop çocuklarda sıktır ve damlasız ölçümlerde düşük çıkıp, gözden kaçabilir.
Göz bozukluğu olan çocuklarda okul başarısı da düşük olacaktır. İlkokula başlamadan önce mutlaka tekrar bir göz muayenesi daha yapılmalıdır.
Çocuk göz muayenesinde mutlaka şaşılık muayenesi de yapılmalıdır. Bazı şaşılık tiplerinde çocuk tam ifade edemese de çift görmeyi önlemeye yönelik, istem dışı ortaya çıkan baş pozisyonu dediğimiz, başın bir omuza dönük veya eğik olması o çocukta gizli şaşılık belirtisidir. Şaşılık tedavi edilince baş pozisyonu da ortadan kalkar.
Dışa şaşılığı olan çocukların güneşte veya fazla ışıkta bir gözlerini kapatarak bakması da yine ışıkta veya güneşte gözdeki artan kaymaya bağlı ortaya çıkan çift görmeyi önlemeye yöneliktir.
Yeni Doğan Döneminin Acil Tedavi Gerektiren Göz Hastalıkları hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/yeni-dogan-doneminin-acil-tedavi-gerektiren-goz-hastaliklari