Bıçaksız (Femtosaniye) Laserde Avantajlar
- Flepli laser tedavileri 2 aşamalı tedavilerdir. Tedavinin 1. Aşamasında korneadan bir kenarı tutan flep dediğimiz ince bir kapakçık kaldırılır. LASIK denen yöntemde bu kapakçık mikrokeratom dediğimiz mekanik bıçaklarla kaldırılır. Intralasık dediğimiz yöntemde ise kapakçık femtosaniye laser denen bir laser teknolojisi kullanılarak göze hiç bıçak değmeden tamamen laserle ve bilgisayar kontrolünde oluşturulur.
- Excimer laserin en korkulan ve sonuçtaki görmeyi olumsuz etkileyen komplikasyonları birinci aşama olan flep oluşturma aşamasında bıçak kullanımına bağlı olarak gelişmekteydi. Bu nedenle dünyada bıçaklı yöntem terk edilmiş ve ıntralasık denen bıçaksız yöntem kullanılmaya başlanmıştır.
- Bıçaklı yöntemde kullanılan bıçak gözü bir vakumla tutan ve göz üzerinde kapalı sistemde kesi yapan bir alettir. Burada bıçak kesi yaparken gözün üzerinde döner, gözü örter ve kesi esnasında cerrah gözü ve kesiyi göremez. Bu kesilerde maalesef bıçak kaldırıldığında flepte delinme, yırtılma, kopma hatta korneada delinme bile oluşmuş olabilir ancak maalesef cerrah bunu kesi tamamlandıktan ve iş işten geçtikten sonra görebildiğinden geri dönüşü olmaz.
- Oysa bıçaksız laserde kesi işlemini bilgisayar ekranından saniye saniye izlemek mümkün olduğundan bu durum işlemin çok güvenilir olmasını sağlar. Bu yöntemde flepte kopma, yırtılma, delinme riski yoktur. Ayrıca kesiyi saniye saniye izlediğiniz için oluşabilecek en ufak bir aksilikte işlemi durdurma şansınız vardır.
- Bıçaklı- bıçaksız yöntemler arasındaki diğer önemli fark gözün üzerinden kaldırılan flebin kalınlığıdır . Bizler gözün üzerinden kaldırdığımız flebin yani kapakçığın mümkün olduğu kadar ince olmasını tercih ederiz. Flep dediğimiz bu kapakçığı kaldırıp alttaki tabakaya laser uyguladığımızdan, laser sonunda alt tabakayı mümkün olduğu kadar az inceltmek ve mümkün olduğu kadar kalın bırakmak isteriz. Maalesef bıçaklı yöntemde bu kapakçığı çok ince kaldırma şansımız yok, oysa bıçaksız laserde bu kapakçığı çok ince kaldırabiliyoruz ve alttaki tabakanın daha kalın kalmasını sağlayabiliyoruz.
- Kaldı ki bıçaklı yöntemde yapılan çalışmalarda görülmüş ki siz bıçağı ince kapakçık kaldıracak kadar ayarlasanız bile bıçak bu kapakçığı sizin hesapladığınızdan çok daha kalın veya çok daha ince kaldırabiliyor. Bıçaklı keside ayarlanan değerden 100-150 mikron sapma olabildiği saptanmış. Özellikle ince kornealarda bu çok önemli bir nokta siz hastanın gözünde diyelim ki laser sonrası 300 mikron kalınlıkta doku kalacak şekilde bıçağı ayarlıyorsunuz bıçak çok derin keserse kalan doku 200 mikrona inebiliyor ve göz çok ciddi riske giriyor.
- Oysa femtosaniye laserle yapılan bıçaksız kesilerde hata payının sadece 10 mikron olduğu saptanmış bu da çok güvenilir bir sonuç demektir.
- Bıçaklı- bıçaksız laserin bir diğer farkı ameliyat sonrası felpte kapanma sorunları, epitel yürümesi dediğimiz flep altına doku girmesi riski farkıdır. Bıçak dümdüz bir kesi yapar ve kapakçık kapatıldığında tam yerine oturmaması ve flep kayması kırışması dediğimiz riskler bıçaksız yönteme göre kat kat fazladır. Flep kayması veya kırışması sonucu olumsuz etkiler hastada kalıcı görme problemleri oluşur. Oysa bıçaksız keside kesi kenarları diktir, açılıdır yani bıçaksız keside kapakçık alttaki yatağa tencerenin kapağı gibi oturur. Kesi kenarları açılı olduğundan ve kapakçık tencere kapağı gibi oturduğundan kayma kırışma ve flep altına hücre girmesi gibi istenmeyen komplikasyonlar neredeyse sıfırdır.
Göz Kapağı Estetiği hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/goz-kapagi-estetigi